Snuif- en Specerijmolens

Snuifmolens De Ster en De Lelie

De molens bij de Kralingse Plas in Rotterdam-Kralingen zijn de enige nog werkende snuif- en specerijenmolens. De Ster is oorspronkelijk uit 1829 en is twee keer herbouwd na brand. De Lelie is uit 1777 en nog in originele staat. De deuren van molen De Ster staan het hele weekend open voor bezoekers. Bij voldoende wind zijn beide molens ook in bedrijf. De molenaars geven u graag uitleg over de productie van snuiftabak, het malen van specerijen en de werking en geschiedenis van de molens. De specerijen die in de molen gemalen worden zijn te koop in De Ster.

Activiteiten in en rondom de Plasmolens de Ster en de Lelie

Kunst en Mensenrechten Beeldentuin

Elma Oosthoek van stichting Flagen cureert een Kunst en Mensenrechten beeldentuin in de tuin van molen de Ster. Kunstenaars van stichting KunstWerkt hebben zich laten inspireren door de Universele verklaring voor de Rechten van de Mens die dit jaar 70 jaar bestaat. Kunstenaars zijn aanwezig voor uitleg en voordracht van gedichten die geschreven zijn naar aanleiding van het gekozen thema. Er is gelegenheid om een petitie van Amnesty te tekenen.
De app ‘MensenrechtenVLD’ is gevuld met informatie over de kunstenaars en de achtergrond van de installaties.

Molenprijs

Molen “de Ster” (www.snuifmolens.nl) is één van de drie molens in Nederland die genomineerd is voor de Molenprijs 2019, georganiseerd door Vereniging de Hollandsche Molen, in samenwerking met de BankGiroLoterij. De opbrengst van de Molenprijs ( € 1,= per stem en bij uitverkiezing, met de meeste stemmen, € 75.000,=) is bestemd voor noodzakelijk funderingsherstel en de bouw van een bezoekerscentrum. Wij roepen u dan ook van harte op om uw stem uit te brengen op molen “de Ster” !
Dat kan door te stemmen op www.molenprijs.nl/Rotterdam (tot uiterlijk 30 september) en uw familie vrienden en bekenden aan te sporen om hetzelfde te doen.
Alle vrijwilligers die betrokken zijn bij Stichting Molens aan de Kralingse plas zijn u dankbaar en hopen de deelnemers aan de Kunstroute Kralingen-Crooswijk de komende jaren in het nieuwe bezoekerscentrum te kunnen verwelkomen. !

Workshop smaak(beleving)

Ronald van Rikxoort, Eat Artist van het Eat Art Collective verzorgt de workshop ‘Eten met je mond vol’.
In deze interactieve eetervaring doorloop je verschillende smaken, texturen, aroma’s en manieren van proeven. De smaakpapillen worden uitgedaagd en er mag over smaak getwist worden.
De workshop wordt gegeven in Zeilschool de Lelie. Als de wind meewerkt kan je ruiken, horen en zien hoe specerijen worden gemalen in de molen de Ster. Ronald serveert rond 13.30 uur een warme, smakelijke curry bij molen De Ster voor de bezoekers van de kunstroute.

Historische Wandeling

Historicus Dik Vuik geeft een rondleiding door het ‘oude bos’. Onderweg vertelt hij over de aanleg en de ontwikkeling van dit oudste en rustieke deel van het Kralingse Bos.

Atelierkunst

Naast het bovenstaande programma exposeren er kunstenaars in molen De Ster, in de bed & breakfast naast molen De Ster en in Zeilschool De Lelie.

In de zeilschool kunt u het hele weekend terecht voor een warm of koud drankje.